Toegankelijkheid

beperkt toegankelijk visuele beperking

goed toegankelijk auditieve beperking

beperkt toegankelijk rolstoelgebruiker

goed toegankelijk fysieke beperking

goed toegankelijk mentale beperking

beperkt toegankelijk epilepsie

Beschrijving

blokkenhoek
“Ieder kind moet hier kunnen spelen” is het motto van t’ Speelboerderijtje en niets is minder waar. De eigenaar doet enorm zijn best om ieder kind welkom te heten, met of zonder beperking. Hij droomt van een autisme vriendelijk label, een stille ruimte of een mogelijkheid tot snoezelen. Allemaal plannen voor in de toekomst, maar plannen waarbij hij bewust bezig is om zijn speeltuin toegankelijk te maken voor iedereen. Naast de toekomstplannen ben ik er na een gesprek met de eigenaar ervan overtuigd dat hij alles doet wat in zijn mogelijkheid is om op dit moment iedereen welkom te heten in `t speelboerderijtje. Zo kuiste hij zijn gehele keuken voor een bezoeker met een allergie en opende hij zijn speeltuin privaat voor een aantal personen met autisme en hun begeleiders. Hij geeft advies naar ouders van kinderen met een beperking wanneer de rustige momenten in de speeltuin zijn. Kortom heeft je kind een speciale nood, bel even naar ’t speelboerderijtje en de eigenaar doet zijn best om een oplossing te bieden in de mate van het mogelijke.

Schuine Helling
’t Speelboerderijtje is een kleine speeltuin, dit heeft als voordeel dat je altijd overzicht houdt op de gehele speeltuin. Er is een toegankelijk toilet en schuine hellingen zijn voorzien. Er staan witte tafels met kleurrijke stoelen, dit maakt het visueel gemakkelijker om je tafel terug te vinden. Tussen de tafels en het speelgedeelte is genoeg ruimte om te rijden met een rolwagen. De gehele speeltuin is goed verlicht en er is een duidelijk onderscheid tussen de kleur van de vloer en de kleur van de speeltoestellen. Alles is verwerkt met zacht materiaal, zelfs de steunpalen van het gebouw. Het enige storende aan deze speeltuin is het geluid. Als er veel kinderen aan het spelen zijn is er veel lawaai wat nog eens versterkt wordt door de ruimte op zich. Is je kind gevoelig aan lawaai, of roept drukte een epilepsietoeval op, dan contacteer zeker de eigenaar om na te gaan wanneer het een rustig moment is in de speeltuin. Bij groepsbezoeken (zoals een schoolreis) zal de eigenaar hiervoor ook nooit 2 scholen gelijktijdig boeken.
speelhoek
Het grote klautergedeelte is inclusief gemaakt. Je hebt er moeilijkere wegen zodat de uitdaging blijft voor de kinderen die goed kunnen klauteren, maar er zijn ook andere gemakkelijke wegen voorzien zodat de kinderen met mobiliteitsproblemen ook tot bij de glijbaan, ballenbad, bouwhoek, … kunnen. De wegen zijn niet te ingewikkeld zodat iemand met oriëntatieproblemen niet te veel moeilijkheden heeft om zijn weg te vinden via de gemakkelijke obstakels. Het groot ballenbad is bereikbaar via het klautergedeelte met vrij eenvoudige opstapjes, maar is ook rechtstreeks bereikbaar zonder klauteren. De glijbaan komt niet uit in het ballenbad, zo kan men gemakkelijker rechtstaan.
De meeste glijbanen hebben een lang uitglijstuk zodat je niet onmiddellijk op de vloer terecht komt, maar op een mat. Deze glijbanen zijn bereikbaar via een gemakkelijke trap. De hangbrug is stevig en voorzien met klein geweven materiaal, wat gemakkelijker is dan grove touwen, en de opstappen van het klautergedeelte zijn niet te hoog. De blokkenhoek vind je onder de glijbanen, en is bereikbaar met een rolstoel.
trampolines
Moest het groot klautergedeelte nog wat moeilijk zijn, mag een oudere kind met een beperking ook gebruik maken van het peutergedeelte. Hier zijn de opstappen nog lager en zijn de glijbanen, het ballenbad, … nog gemakkelijker bereikbaar.

De trampolines staan los van het klautertoestel en zijn bereikbaar via een gewone trap.

Extra faciliteiten


Er is een beperkte keuze aan eten waarvan de prijs-kwaliteit reëel is. Het personeel is vriendelijk en er wordt extra aandacht besteed aan de netheid van de speeltuin.
Er is niet zo heel veel parking aan de speeltuin, maar er is zeer dichtbij een grote parking van de gemeente. Er is op dit moment nog geen mindervalide parking voorzien, maar dit staat wel op de planning voor de toekomst.
Naast de binnenspeeltuin kan je er gezelschapspelen zoals bv. Een sjoelbak huren.

Conclusie


’t speelboerderijtje is een kleine, maar overzichtelijke speeltuin waarbij toegankelijkheid een rol speelt in de opbouw van de speeltuin. Ieder kind moet er kunnen spelen en na mijn kennismaking ben ik hier ook van overtuigd. Deze speeltuin kan en zal nog groeien in de toekomst, maar ook nu is alles bespreekbaar met de eigenaar. Het is een speeltuin waarvan de eigenaars een hart hebben voor personen met een beperking, wat duidelijk voelbaar is.

Ons oordeel


Ik ben deze speeltuin gaan bezoeken op vraag van KVG Limburg. Ik belde in de voormiddag om even na het werk binnen te springen, zonder kind. Ik werd er enorm warm ontvangen, mocht bedenkingen geven en vragen stellen. Er werd tijd gemaakt voor me en mocht in mijn eentje op ontdekking gaan door de speeltuin. De eigenaar maakte zelfs nog tijd voor een nabespreking en vroeg me voor advies wat hij nog kon aanpassen aan zijn speeltuin.
Er zijn wel enkele minpuntjes, zoals het geluid, de parking, de drukte,… maar die worden weer opgeheven door de flexibiliteit van de eigenaar. Zo kan je overleggen met de eigenaar wanneer er rustige momenten zijn, is er een grote parking in de buurt of kan je andere dingen bespreken waar de eigenaar in de mate van het mogelijke mee rekening houdt.
Ik ben fan van ’t speelboerderijtje en heb KVG-Limburg onmiddellijk hun familiedag er laten vastleggen. Ik kan niet wachten om er met Lars zelf te gaan spelen.

Panorama speeltuin

Wie – Wat – Waar


Binnenspeeltuin ‘t Speelboerderijtje
Faytlaan 1F
3970 Leopoldsburg

Ingang en parking langs de Kopslaan

Tel.: 011 / 76 38 03
E-mail: info@hetspeelboerderijtje.be

Website: http://www.hetspeelboerderijtje.be/

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
Facebooktwitterlinkedinrss

Leave a reply

required

11 − four =